понедельник, 7 ноября 2011 г.

Становлення класового суспільства і перші держави на території України (ІХ ст. до н.е. - ІІІ ст. н.е.)



  1. Кіммерійці і скіфи. Давньогрецька колонізація Північного Причорномор'я.
  2. Північне Причорномор'я у сарматську добу. Давні слов'яни.
1. Ранній залізний вік датується I тис. до н. е. - початком I тис. н. е. Видобуток і обробка заліза в Україні відомі з XI - IX ст. до н. е. Поява заліза різко прискорила прогрес в розвитку людства, прискорила і цивілізаційні процеси, які найбільш інтенсивно виявляють себе в цей період.

У цей час в Причорноморських степах панували кочові народи: кіммерійці - у X - VII ст. до н. е.; скіфи - у VII - III ст. до н. е.; сармати - у III ст. до н. е. - III ст. н. е. Це були спорідненні іраномовні народи, дуже войовничі. У VIII - VII ст. до н. е. здійснювали грабіжницькі походи кіммерійці, а потім скіфи до Закавказзя, Малої і Передньої Азії, а у другій половині VII ст. до н. е., майже чверть століття, скіфи панували в Передній Азії. Наприкінці VII ст. до н.е. скіфи в Передній Азії зазнали поразки, їхні напади припинилися.
У VII ст. до н.е. скіфи витіснили з Північного Причорномор'я кіммерійців, які відступили до Малої Азії. Центр держави скіфів перемістився з Північного Кавказу до Північного Причорномор'я. На це були вагомі причини.
З VII - VI ст. до н. е. почалася колонізація давніми греками Північного Причорномор'я, які засновують міста - держави: Херсонес - біля сучасного Севастополя, Ольвію - в гирлі Південного Бугу, Тиру - в гирлі Дністра та ін. Усі ці держави були республіками і тільки одна монархія - Боспорське царство, яке займало Керченський півострів і Східне Приазов'я. У скіфську добу давньогрецькі міста - держави Північного Причорномор'я досягли свого найвищого розвитку, розгорнувши інтенсивну торгівлю з сусідніми племенами. Скіфи взяли усе це під свій контроль. Підкоривши землеробські племена майже на всій території сучасної України, скіфи створили могутню державу, яку греки назвали Велика Скіфія. Докладні описи про скіфів залишив давньогрецький історик Геродот. Про силу скіфів свідчить те, що у 513 р. до н. е. вони завдала нищівної поразки персидському цареві Дарію I, який пішов війною на них з дуже великим військом.
Наприкінці IV ст. до н. е. визначився занепад Скіфії. У III ст. до н. е. скіфів витіснили сармати. Скіфи відступили до Криму і в його степовій зоні створили державу - Малу Скіфію, яка проіснувала до III ст. н. е.
2. На відміну від скіфів, сармати єдиної держави не створили. У них були союзи племен із сильними пережитками матріархату. У сарматську добу на сцені світової історії з'являються слов'яни. У працях давньоримських істориків і географів I - II ст. н. е. слов'яни згадуються під назвою „венеди". Їхньою прабатьківщиною вважають межиріччя Вісли і Середнього Дніпра.
У I - II ст. н. е. Північне Причорномор'я опинилося в сфері політичного впливу Римської імперії, яка перебувала в зеніті могутності. У давньогрецьких містах - державах з'являються римські гарнізони. У регіоні спостерігається економічне піднесення, розгортається жвава торгівля. Але на початку III ст. до Північного Причорномор'я прийшли готи - германський народ (дуже войовничий). Готи погромили давньогрецькі міста - держави, підкорили частину місцевих племен, створили власну державу. Готи почали війни з Римською імперією. Власне з цього часу різко посилюється тиск на кордони Римської імперії з боку варварських народів. У III - IV ст. Північне Причорномор'я перебувало на порозі великих потрясінь, які й почалися в добу „Великого переселення народів".

Комментариев нет:

Отправить комментарий